FAQ

Python Fresh

Voor gebruik en uitleg over de veiligheidsschoenen van Python Fresh verwijzen we je graag naar de uitgebreide gebruiksaanwijzing.

Wij begrijpen heel goed dat je kunt twijfelen over het comfort van de schoenen en de werking van de tong. Het comfort is altijd persoonlijk en het activeren van de koeling is een extra handeling die je af en toe moet doen.

Om de twijfel weg te nemen hebben we de 14 dagen retourservice. Binnen die termijn kun je de schoenen testen en ervaren of het iets voor je is.

Je kunt dan het volgende doen:

 • Bestel de schoenen die je wilt en kies voor de juiste maat (zie de maattabel).
 • Na ontvangst van de schoenen pas je ze en test je het comfort (let op: alleen binnenshuis!).
 • Als het comfort en de maat goed zijn, vul dan de tong met 20ml water met de in de schoenendoos meegeleverde spuit.
 • Controleer na 15 minuten de werking van de tong door je hand in de schoen te stoppen en je hand tegen de tong aan te drukken. Let op: leg je hand niet op de bovenkant van de tong want dan werkt de tong niet meer!
 • Voel je de koeling van de tong en vind je de schoenen comfortabel zitten, dan wensen we je er veel plezier mee.
 • Ben je toch niet tevreden, raadpleeg dan onze klantenservice om te achterhalen of tong van de schoen misschien niet goed is gevuld.
 • Zijn de schoenen toch niks voor jou, dan kun je deze binnen 14 dagen terugsturen. Kijk op de site wat je daarvoor moet doen.

Na het vullen van de tong werkt de koeling 1 – 3 dagen. Het vullen zelf duurt ongeveer 3 minuten.

Hierbij gaan we er vanuit dat je de schoenen ook activeert in de koude maanden van het jaar. Wat niet voor iedereen nodig is.

Als we dit vergelijken met de uren die je werkt komt dit op een percentage van: 8 uur / 8.000 uur = 0,1% van je dagelijkse activiteit.

Natuurlijk kost het tijd, maar dan heb je wel gezondere voeten!

Natuurlijk is het makkelijk gezegd dat de schoenen van Python Fresh je voeten koelt, maar juist daarom hebben we ervoor gekozen dit te laten testen door een onafhankelijk adviesbureau (www.inside-climate.com) in Duitsland. De conclusie van deze test is dat de tong de wreef tot 15 graden C koelt t.o.v. de buitentemperatuur en dat de temperatuur in je schoenen afneemt tot 2,9 graden C. Kijk hier naar de testresultaten.

De schoenen van Python Fresh zijn bedoeld voor degene die wat wil doen tegen warme voeten en zuinig is op zijn werkschoenen waar de hele week op gewerkt moet worden.

O.a. voor de volgende branches zijn deze schoenen zeer geschikt: schilders, logistiek, bouw, transport elektrotechniek, installatietechniek.

De schoenen zijn niet bestemd voor de volgende branches: las-industrie, zware industrie, offshore  en productiebedrijven met hoge luchtvochtigheid.

Als je twijfelt of de schoenen geschikt zijn voor jouw branche, vraag onze klantenservice dan om advies.

Misschien heb je last van een onaangename geur van zweetvoeten. Deze wordt veroorzaakt door bacteriën die zich thuis voelen in een vochtig en warm milieu en zich daar vermeerderen. Zonder zweterige voeten kunnen de bacteriën zich moeilijk voortplanten. Het zweet zelf is reukloos, maar de bacteriën breken het zweet af tot onaangenaam ruikende afvalstoffen. Minder transpiratie = minder bacteriën = minder stank.

Bedenk dat de koeling op de wreef een gevoel is en dat gevoel kan bij iedereen anders zijn. De koeling van de tong is te vergelijken met een koud zwembad. Als je er de 1e keer inspringt voelt het koud aan. Zit je een tijd in het zwembad dan voel je de kou niet meer. De temperatuur van de voet zal zich aanpassen aan de verlaagde temperatuur van de tong, waardoor je de koeling na een bepaalde periode niet meer zal voelen (MAAR DE WERKING BLIJFT AANWEZIG!).

Ja, de tong werkt ook bij lage temperaturen. Je kunt de schoenen dus het hele jaar door gebruiken.

Nee dat hoeft niet. Je bepaalt zelf op welke dagen je de koeling van de tong wilt gebruiken. Na 1 tot 3 dagen is het water uit de tong verdampt en kun je ervoor kiezen om de tong weer te vullen. Je kunt dus in bepaalde maanden van het jaar de tong wel gebruiken en in de koudere maanden is hetvoor jou misschien niet nodig.

Nee, je kunt deze schoenen het hele jaar door gebruiken. Het kan best zijn dat je bij lagere temperaturen ook last hebt van transpiratie.

Jij bepaalt zelf wanneer je de tong gebruikt en bij welke temperatuur.

Bij de bestelling wordt een spuit van 20 ml meegeleverd.

 1. Vul de spuit met water;
 2. Open de blauwe dop op de tong;
 3. Spuit het water rustig in de tong;
 4. Verdeel het water over de tong met je hand;
 5. Controleer of het werkt door met je hand aan de binnenkant van de schoen te voelen.

Let op: niet je hand op de bovenkant van de tong leggen, want dan werkt deze niet doordat er geen luchtcirculatie kan plaatsvinden!

Dit is een memory foam inlegzool: gemaakt van zacht materiaal wat zich gedurende de dag aanpast aan de vorm van je voet. Dit is ideaal omdat het daardoor op alle nodige plekken onder je voet steun geeft, maar toch zacht aanvoelt.

Het is een cambrella binnenvoering: een voordelige eigenschap van dit materiaal is dat het vocht absorbeert, ademend is en geur opneemt. Deze voering van hoge kwaliteit heeft een positief effect op het transpireren van de voet.

De zool is gemaakt van PU/TPU rubber. Voordelen hiervan zijn:

 • hoge weerstand tegen slijtage;
 • hoge weerstand tegen tractie en scheuren;
 • uitstekende demping;
 • zeer goede flexibiliteit bij lagere temperaturen;
 • hoge slipweerstand tegen olie en vetten.

Het bedrijf Inuteq (https://inuteq.com/) is gespecialiseerd in het koelen van het lichaam. Zij hebben verschillende soorten koeltechnieken voor mensen met een intensief beroep en voor topsporters. Door de samenwerking met Inuteq mogen wij gebruik van maken van hun techniek en hebben we de schoenen van Python Fresh met de koelingtong kunnen ontwikkelen. Deze tong zorgt bewezen voor een koeling tot 15° C / 59°  F t.o.v. de buitentemperatuur en een verlaging tot 2,9° C  / 37°  F van de klimaattemperatuur in de schoen.

.

Nee, de tong is gemaakt van synthetisch materiaal zodat het aan de binnenkant waterdicht is. Hierdoor worden je voeten niet nat. Het water wat in de tong zit verdampt in 1 – 3 dagen. Dit verdampen komt doordat het materiaal aan de bovenkant van de tong van ademend materiaal is gemaakt. Hierdoor kan het water verdampen. Als je toch natte voeten krijgt dan heb je waarschijnlijk water gemorst of staat de dop van de tong nog open.

Transpiratie is een natuurlijk proces en is goed voor de gezondheid. Dit kan niet worden gestopt omdat:

 1. het lichaam het vocht moet afvoeren als het warmer wordt;
 2. de temperatuur van het lichaam oploopt door te bewegen.

Omdat hier de bloedbanen lopen, de huid het dunst is en de koeling het dichtst bij de zenuwen komt. Zorg er daarom voor dat de tong goed recht op je wreef zit en niet dubbel zit; dit zorgt voor een optimale dekking van de gehele wreef.

Deze werkt na het vullen met water d.m.v. de spuit tot 72 uur. De koeling werkt het beste bij:

 1. een temperatuur onder de 40° C / 104° F;
 2. een luchtvochtigheid in lage tot middelvochtige omstandigheden;
 3. goed ademende kledingstukken.
 1. Door de rug van je hand aan de binnenkant van de met water gevulde tong te leggen.

Let er hierbij op dat je de andere hand niet op de tong legt; dat neemt de circulatie weg waardoor de tong stopt met koelen!

 1. Je voet even uit de schoen te halen en opnieuw tegen de tong aan te drukken.
 1. Laat overtollig water uit de tong lopen.
 2. Verdeel de 20 ml water goed over de tong door het naar beneden te wrijven.
 3. Druk je vinger niet aan de binnenkant van de tong tegen de dop aan; dan kan het water niet in de tong lopen.
 1. Gebruik de schoen (en dus de tong) niet als hefwerktuig.
 2. Schop niet tegen pallets of andere harde materialen aan.
 3. De tong goed vlaktrekken over de wreef zodat de tong niet dubbelgevouwen zit onder de veters.

Deze is gemaakt van synthetisch materiaal (antibacterieel, lichtgewicht, niet-giftig en duurzaam) en blijft 100% droog van binnen en van buiten. Dit betekent dat de tong geen transpiratie kan absorberen.

Nee dat is niet erg, dit is zelfs beter voor je schoenen en ze blijven hierdoor langer fris.

Het betekent niet dat de tong lek is. Doordat de tong van synthetisch materiaal is gemaakt neemt deze geen transpiratie op. Hierdoor kan het gebeuren dat je condens ziet. Wij adviseren het volgende:

 1. Draag sokken waar CoolMax® in zit (een technisch materiaal wat ervoor zorgt dat de sokken ademend zijn). Dit materiaal zorgt ervoor dat je warmere voeten krijgt als het koud is en dat voeten juist koeler blijven als ze warm worden. Combineer de schoenen van Python Fresh met de Python Fresh sokken voor een optimaal resultaat.
 2. Draag iedere dag schone sokken.
 3. Maak de tong af en toe schoon met een vochtig doekje.
 1. Draag sokken zonder naden, maar met Coolmax en Cordura en wissel deze dagelijks.
 2. Verzorg je voeten goed, knip je nagels regelmatig.
 3. Poets leren schoenen een keer per maand en wees alert op slijtage van de zolen / hakken.
 4. Spuit je schoenen (excl. de tong) regelmatig in met een beschermende spray.
 5. Laat de schoenen op z’n tijd luchten.
 6. Gebruik eventueel een schoenendroger (zie onze webshop).
 1. Maak de sluiting van je schoenen volledig los.
 2. Gebruik een schoenlepel bij het instappen.
 3. Zet je voet zo ver mogelijk achterin de schoen en sluit de schoen zo, dat je voet niet gaat schuiven.
 4. Trek niet te hard aan de tong bij het aan- of uittrekken van de schoen.
 5. Doe de schoenen niet uit met de voet, dit om schade van de binnenvoering te voorkomen.
 1. Je schoenen kunnen in het begin, omdat alle materialen nog nieuw en de schoenen geheel gevoerd zijn, wat stug en stijf aanvoelen.
 2. De schoenen moeten de vorm van je voeten nog aannemen.
 3. Er kunnen drukplekken ontstaan. Het is van groot belang de tijd te nemen om aan je nieuwe schoenen te wennen. Na iedere draagtijd is het van belang dat je je voeten goed controleert op drukplekken.

Bestellen en retourneren

Leg een artikel in je winkelwagen. ga verder naar bestellen of winkel verder in de webshop. Klaar met winkelen? Ga dan naar de winkelwagen, vul je gegevens in, reken je bestelling af en verstuur je bestelling.

Zolang de bestelling het magazijn nog niet heeft verlaten, kunnen we deze voor je wijzigen of annuleren. Je moet wel snel zijn: neem voor 12.00 u. per e-mail of telefonisch contact op met onze klantenservice. Als de bestelling ons magazijn nog niet heeft verlaten is het annuleren van een bestelling gratis.

We doen er alles aan het aantal retourzendingen zo laag mogelijk te houden en willen onnodige retourzendingen voorkomen. Je kunt ons hierbij helpen door de uitgebreide productinformatie, reviews en maattabellen te lezen. Als dit niet voldoende is kun je altijd hulpmiddelen toevoegen of ons mailen. Op die manier krijgen we een goed beeld van het artikel en of het aansluit bij jouw wensen. Samen kunnen we het retourpercentage dan zo laag mogelijk houden.

Als je je ongebruikte en onbeschadigde bestelling toch wilt retourneren, doe dat dan door middel van het bijgevoegde retourformulier. Het retoursturen van je bestelling is voor eigen kosten.

Wij hebben veel aandacht besteed aan de verpakking en het beschermen van onze producten tijdens het vervoer. Daarom willen we je vragen de originele verpakking te gebruiken voor het retourneren van je bestelling.

Wanneer het product ongebruikt en onbeschadigd bij ons terugkomt vergoeden wij je vanzelfsprekend 100% van de aankoopprijs. Het bedrag ontvang je binnen vijf werkdagen op je rekening.

De factuur van je bestelling ontvang je per mail.

Verzending

Nadat je je bestelling hebt gedaan, ontvang je een verzendbevestiging met track&trace code. Hiermee blijf je op de hoogte status van je bestelling.

Voor bestellingen die binnen Nederland verstuurd moeten worden berekenen wij geen verzendkosten.
Voor bestellingen die buiten Nederland, maar binnen de EU verstuurd moeten worden, komt daar een toeslag van € 8,- bij.

Wij doen ons best de bestelling zo snel mogelijk te verzenden. Wanneer je op werkdagen voor 13:00 uur bestelt, ontvang je je bestelling binnen 1 tot 2 werkdagen.
Als er een langere levertijd op de door jou bestelde producten zit, dan ontvang je hiervan apart bericht. Heb je de producten snel nodig en wil je er zeker van zijn dat je pakket op tijd is? Neem dan gerust contact met ons op.

Klantenservice

Indien mogelijk vragen we je een kapot pakket bij bezorging te weigeren. Het wordt dan kosteloos aan ons teruggestuurd en jij ontvangt nieuwe producten. Heb je het pakket toch geaccepteerd? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Wij hechten veel waarde aan je veiligheid. Als onderdeel van de bestelling word je gevraagd om persoonlijke gegevens in te voeren. Dit is nodig om de bestelling te kunnen voltooien. Alle persoonlijke gegevens worden vertrouwelijk behandeld en in overeenstemming met de wet bewaard.

Welke gegevens we vragen, waarvoor we ze gebruiken en hoe lang we ze bewaren lees je in onze privacyverklaring.

Om dit keurmerk te krijgen moet een webshop een certificatieprocedure doorlopen. Het keurmerk staat voor veilig en betrouwbaar online kopen.

De webshop is onafhankelijk gekeurd en voldoet aan de Europese wetgeving.
De betalingen zijn veilig en er is een onafhankelijk geschillencommissie. Daarnaast heb je 14 dagen bedenktijd. Klantbeoordelingen zijn online inzichtelijk en transparant.

Wanneer je een klacht hebt over een product of over onze service, dan kun je contact met ons opnemen. Ons telefoonnummer is … en is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 u. Per mail kun je je klacht melden via info@pythonfresh.nl.

Stuur je je klacht per mail, dan ontvang je een bevestiging dat je klacht in behandeling is genomen en ontvang je binnen twee werkdagen een inhoudelijke reactie.

Veiligheidsklasse

De S is de afkorting van “safety” en impliceert dat deze schoenen dienen te voldoen aan de norm van Safety Shoes (veiligheidsschoenen). De norm hiervoor is de EN-ISO (20)345. Deze schrijft o.a. voor dat schoenen dienen te beschikken over een beschermneus die bescherming biedt tegen mechanische beschadiging van de voorvoet. Dit houdt in dat bij een impact van 200J er geen beschadiging aan de voorvoet mag ontstaan. Binnen die norm bestaan er nog verschillende categorieën, welke hieronder kort worden toegelicht.

SB: veiligheidsschoenen voor professioneel gebruik met een                     beschermneus die op een impact van 200J is getest.

S1: gelijk aan SB, antistatische eigenschappen, energie absorberende hak, gesloten hiel, oliebestendige antislip zool.

S1P: gelijk aan S1, penetratiebescherming 1100N.

S3: gelijk aan S1P, zool met profiel, waterdicht voor een minimum van 60 minuten.